De geschiedenis en het ontstaan van het Grachtenfestival Meppel

Begin deze eeuw werd er vanuit de politiek in Meppel de wens geuit om iets te doen met het grachtengebied van Meppel.

Ongeveer tegelijkertijd  hadden Ruud Evers en Arnold Schuurman het idee om het piraten- en shanty koren festival uit te breiden richting de grachten van de Meppeler binnenstad. In de zomer van 2004 werd een vergadering belegd in de bestuurskamer van Koninklijke Boom uitgevers aan de Kromme Elleboog in Meppel. Het bestuur heeft zich tot doel gesteld om een platform te zijn voor andere groeperingen en initiatieven om samen een evenement te maken met een boven regionale uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn : demonstratie’s van het Zuiderzee museum met oude ambachten, het Tipbrug balgenfestival, outlet shopping binnenstad en “City Swim Meppel”.

Voorzitter Arnold Schuurman: “Wij willen ons constant vernieuwen”. In het verleden hebben we de kinderen van Meppel laten varen met een zelfgebouwd bootje, de “pieremachochel”. In 2015 hebben we de “late night grachten-walk” toegevoegd  aan het evenement. Laten we bedrijven roeien met een grote sloep aan een elastiek. (bungee roeien) En in 2016 ontwikkelden we samen met Stichting City Swim Meppel een zwem route van 1600 mtr door de binnenstad van Meppel en laten we mensen in het water genieten van zwemmen door je eigen binnenstad.

Wat is en blijft zijn de oude schepen met cultuur historische waarde, het balgen festival, het piraten- en shanty-koren festival, muziek en gezelligheid. In dit weekend bezoeken zo’n 40 tot 50 duizend mensen Meppel en daarmee geeft de stichting al dertien jaar de aftrap voor het evenementen seizoen in Meppel.

In 2024, vindt in het weekend van 7-8-9 juni al de achttiende editie van dit festival plaats. Uniek is dat in al die jaren alle activiteiten en concerten gratis toegankelijk waren. En als het aan het huidige bestuur ligt blijft dat in de toekomst ook zo. Het bestuur vindt het belangrijk dat iedereen, niemand uitgezonderd, kan delen in de feestvreugde tijdens het grachtenweekend. Dit ondanks het feit dat de Stichting Meppel Vol Vaart beslist geen rijke stichting is. Integendeel. Nagenoeg alle middelen moeten uit subsidies en sponsoring bijeen worden gebracht. Er is slechts een zeer geringe reserve beschikbaar om in geval van calamiteiten eventueel kleine verliezen op te vangen. Dat het nog steeds mogelijk is het festival te financieren is grotendeels te danken aan instanties als de gemeente, het waarborgfonds, het burgerweeshuis, het ondernemersfonds en een aantal trouw sponsorende bedrijven zoals FIZZ Reclame + Communicatie, de Meppeler Courant, Concordia en tal van kleinere bedrijven en middenstanders, al dan niet verenigd in winkeliersverenigingen.

Aanmelden

**** Voor 2024 is het helaas niet meer mogelijk u op te geven voor deelname aan de Historische Vloot ***** Wilt u zich aanmelden als deelnemer aan de Historische Vloot. Vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Inschrijven